Aan welke hand draag je een trouwring?

Aan welke hand draag je een trouwring?

Gaan jullie binnenkort trouwen en vragen jullie je af aan welke hand je de trouwring moet dragen? Jullie zijn niet de enige. Er bestaat veel discussie over het dragen van de ring aan de linker- of rechterhand. Tussen de verschillende religies en culturen zijn er veel verschillen. In deze blog gaan we in op de symboliek in de geschiedenis, de invloed van religie en de culturele verschillen in draagwijze.

Symboliek: de geschiedenis

Al in de klassieke oudheid waren er verschillende opvattingen over de draagwijze van trouwringen. De Romeinen dachten dat de linker ringvinger en het hart direct met elkaar in verbinding stonden. Deze rechtstreekse bloedverbinding staat ook wel bekend als de Vena amoris (de ‘ader van de liefde’). De linkerhand ligt bovendien dichter bij het hart dan de rechterhand. Een andere opvatting was dat de rechterhand de ‘juiste’ hand was en de linkerhand de ‘slechte’.

De invloed van religie

Van oudsher heeft religie een grote invloed op de invulling van het huwelijk uitgeoefend. De draagwijze van trouwringen verschilt per religie. In Nederland dragen katholieken hun ring meestal links, protestanten rechts. Ook moslims dragen hun trouwring meestal aan hun rechterhand. Joden dragen de ring tijdens de bruiloft zelf rechts. Daarna verplaatst de bruid de ring naar de linkerhand. Bij Slavische orthodoxen is de draagwijze sterk verweven met huwelijksrituelen. De bruid en bruidegom geven elkaar de rechterhand en verwisselen de ringen driemaal.

aan welke hand draag je een trouwring

Culturele verschillen

Dat de draagwijze van de ring (deels) bepaald wordt door de religie van het bruidspaar mag duidelijk zijn. Maar wist u dat er ook verschillen zijn tussen culturen? Zo dragen de katholieken in Nederland en Italië hun trouwring aan de linkerhand, terwijl de katholieken in Oostenrijk en een deel van de katholieken in België de ring rechts dragen. Protestanten in Nederland dragen de ring rechts, terwijl protestanten in Zweden en Engeland hun trouwring aan de linkerhand dragen.

Aan u de keuze…

Tegenwoordig bepaalt het praktische aspect steeds meer de draagwijze van de ring. Rechtshandige mensen kiezen er vaak voor om hun trouwring links te dragen, zodat hij niet in de weg zit bij het schrijven. Gebruikt u tijdens uw beroep de ene hand veel vaker dan de andere? Dan is het praktischer om de ring aan de hand te dragen die u het minst belast. Tenslotte kunt u ervoor kiezen om uw trouwring toch aan uw ‘dominante’ hand te dragen. Zo valt de ring namelijk het meeste op!

Thuis trouwringen uitzoeken met de specialist van Trouwringservice

Voor het uitzoeken van trouwringen hoeft u niet meer naar een juwelier toe, wat u veel tijd bespaart. Trouwringservice komt namelijk graag bij u thuis langs. Onze expert neemt een grote collectie ringen mee in diverse maten, diktes en uitvoeringen. Gaat u voor goud? Voor zilver? Of laat u zich verrassen door platina en palladium? Tijdens het bezoek wordt er aandachtig naar uw wensen geluisterd. Daarna krijgt u een persoonlijk en eerlijk advies. Indien gewenst kunnen we de ringen uit de standaard collectie personaliseren met ons ontwerpprogramma. Ook kunt u gratis een gravure in de ringen laten aanbrengen.

Een afspraak bij u thuis inplannen

Onze trouwringenspecialist staat te popelen om kennis met u te maken. Bent u enthousiast geworden en wilt u thuis trouwringen bekijken? De ringen passen aan uw linker- en rechterhand? Maak dan een afspraak met Trouwringservice! Wij komen bij u langs op een moment naar wens. Ook ‘s avonds afspreken is absoluut mogelijk. Ideaal voor als u kinderen heeft en/of een drukke baan. Vul het contactformulier op de website in en wij nemen contact met u op.

Ook leuk om te lezen…

Vrijblijvend contact

Bent u op zoek naar een nieuw paar trouwringen? En wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Vrijblijvend een afspraak maken