Wat is duurder briljant of diamant?

Een diamant en een briljant. We kennen de termen allemaal en gebruiken de woorden met enige regelmaat, maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze twee begrippen? En welke van de twee is er nou eigenlijk duurder? Het zijn vragen waar lang niet iedereen de juiste antwoorden op kan geven? Wil jij dit nou wel kunnen? Lees dan dit artikel en lees alles over briljanten en diamanten.

Het verschil tussen een briljant en een diamant

Een diamant en een briljant verhouden zich wat anders tegenover elkaar dan veel mensen denken. Het woord diamant is namelijk een aanduiding voor het materiaal. De steensoort is dus een diamant. Briljant is een slijpvorm voor stenen. Diamanten worden namelijk in allerlei vormen en stijlen geslepen. De briljant is er daar één van. De briljant is zelfs de meest geliefde en ingewikkeldste slijpvorm van een diamant. Dit omdat een briljant maar liefst 58 facetten heeft. Een facet is eigenlijk een vlakje van de diamant Het maken van een briljant kost dus enorm veel tijd en precisie.

verschil diamant en briljant ringen

Wat is duurder; een briljant of een diamant?

Een briljantje is dus een diamant, maar dan op een bepaalde manier geslepen. Omdat het slijpen van een diamant moeilijk is, tijdrovend is en met speciaal gereedschap moet gebeuren wordt de waarde van een briljant automatisch hoger dan een ruwe diamant. De tijd, het vakwerk en een aantal andere factoren zorgen ervoor dat een briljant duurder is dan een diamant.

Hoe wordt een briljant gemaakt?

Het slijpen van een diamant gaat met een bepaalde zaag waar een bronzen schijf op zit waarop een speciaal laagje diamantpoeder zit. Deze bronzen schijf maakt wel 5.000 tot 10.000 omwentelingen per minuut. Het slijpen gaat door eerst een klein ingangetje te maken alvorens de gehele facette te creëren. Het slijpen neemt dus nogal wat tijd in beslag omdat elk vlakje één voor één geslepen moet worden en dit werk dus vrij secuur moet gebeuren.

Ook leuk om te lezen…

Vrijblijvend contact

Bent u opzoek naar een nieuw paar trouwringen? En wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Vrijblijvend een afspraak maken