Keurtekens voor trouwringen: dít moet u weten

Gaan u en uw partner binnenkort trouwen en is de zoektocht naar trouwringen begonnen? Dan is het belangrijk om uzelf goed te oriënteren en te laten informeren. U draagt de ring namelijk de rest van uw leven. Wilt u ervan verzekerd zijn dat uw aankoop van hoge kwaliteit is? Alles weten over het gehalte goud, zilver of platina? Let dan op het keurtekens voor trouwringen. In deze blog gaan we in op de verschillende keurtekens voor trouwringen en overige dingen die u echt moet weten.

Waarom een keurteken?

Keurtekens voor trouwringen: dít moet u weten. Een keurteken waarborgt het gehalte van het materiaal. Het is een stempel die op de ring gezet wordt. In Nederland is dit zelfs een verplichting (meer informatie vindt u in de Waarborgwet). Bij palladium is een keurteken vrijwillig. Pas als een ring aan de Nederlandse kwaliteitseisen voldoet mag er een stempel gezet worden. Ook de stempel is onderworpen aan de wet. De manier waarop hij gezet wordt is dus absoluut van belang.

Verschillende keurtekens: gehalteteken en verantwoordelijkheidsteken

De belangrijkste keurtekens zijn het gehalteteken en het verantwoordelijkheidsteken. Het gehalteteken toont het soort materiaal en het gehalte dat van dit materiaal in de ring verwerkt is. Daarnaast dient de fabrikant of importeur van de ringen te beschikken over een verantwoordelijkheidsteken (VT). Een keurteken wordt aangebracht met een stempel of met lasering.

Gehalte teken van gouden trouwringen

Het gehalteteken is een combinatie van een symbool met een cijfer. Het aantal karaat wordt uitgedrukt in duizendsten. Voor gouden trouwringen zijn er 4 gehaltetekens: 585 voor 14 karaat goud, 750 voor 18 karaat goud, 833 voor 20 karaat goud en 916 voor 22 karaat goud. Het symbool voor 585 is meestal een blad, het symbool voor de overige gehaltes meestal een leeuw (voor grote nieuwe voorwerpen) of een blad (voor kleine nieuwe voorwerpen). Dit moet u weten als u de echtheid van de ringen wil controleren. Er is veel namaak in omloop.

Gehalteteken van zilveren trouwringen

Ook zilveren trouwringen horen van een gehalteteken voorzien te zijn. Het getal is, net als bij goud, in duizendsten uitgedrukt. Voor zilver zijn er in totaal 3 gehaltetekens: 925 (I), 835 (II) en 800 (III). We spreken hier niet van het aantal karaat, maar van het eerste gehalte, het tweede gehalte en het derde gehalte. 925 duizendste betekent dat 92,5% van de ring uit zilver en 7,5% uit koper (of een ander metaal) bestaat. Het gehalteteken bestaat uit een symbool en de aanduiding I, II of III.

Gehalteteken van platina trouwringen

Voor platina bestaat er slechts één gehalteteken: 950. Dit omdat er volgens de wet maar één gehalte voor platinum is toegestaan. Met andere woorden: een trouwring van platina moet minimaal 95% puur platina bevatten. Op het keurteken wordt in ieder geval de afkorting PT gebruikt en vaak ook 950 (voor 950 duizendsten).

Thuis trouwringen uitzoeken met Trouwringservice

Met Trouwringservice bespaart u veel tijd: onze trouwringenspecialist komt graag bij u thuis langs op een tijdstip naar wens! Hierbij neemt hij een grote collectie ringen mee, die u op uw gemak kunt passen en met elkaar kunt vergelijken. Indien gewenst maken wij uw ringen nóg persoonlijker met ons ontwerpprogramma. Er is hierbij veel mogelijk. Wilt u een of meerdere steentjes? Een smalle of brede ring? Een gratis persoonlijke gravure in een lettertype naar keuze? Maak uw wensen kenbaar en wij realiseren het voor u.

Vul het contactformulier op onze website in en neem vrijblijvend contact op. We helpen u graag!

Ook leuk om te lezen…

Vrijblijvend contact

Bent u op zoek naar een nieuw paar trouwringen? En wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!