Wat is verschil tussen diamant en briljant?
De termen diamant en briljant worden vaak gebruikt. Soms heeft dat daadwerkelijk met sieraden te maken, maar niet altijd. Diamanten en briljanten zijn beide prachtig, hebben bepaalde overeenkomsten, maar zijn toch weer heel anders dan elkaar. Wilt u alles weten over diamanten en briljanten? In dit artikel leggen we u alles uit. Lees vooral even verder.
Het verschil tussen een briljant en een diamant?
Een diamant en een briljant hebben een iets andere band dan vele mensen denken. Vele mensen denken namelijk dat het verschillende materialen zijn, maar dat is niet het geval. Het woord diamant geeft namelijk het materiaal aan. Een briljant is ook gemaakt van diamant, maar wordt op een bepaalde manier geslepen. Dit slijpen van een briljant is niet een klusje wat zomaar even gedaan moet worden. Sterker nog, het maken van een fout kan ervoor zorgen dat het voorwerp de naam briljant niet meer mag dragen. Een briljant moet namelijk precies 58 facetten hebben. Een facette is een vlakje op het voorwerp. Een briljant moet dus precies 58 vlakjes hebben. Dit kost erg veel tijd, precisie en vakmanschap. Dit maakt een briljant dan ook duur.
Wat is duurder een briljant of een diamant?
Een briljant en een diamant zijn dus van hetzelfde materiaal. Enig prijsverschil kan dus niet op basis van de grondstof worden bepaald. Toch is er wel een prijsverschil. Dit komt omdat een briljant gewoon veel tijd kost om klaargemaakt te worden. Het slijpen en bewerken is een dusdanig moeilijke klus dat men scholing, opleiding, materiaal, vakmanschap en tijd nodig heeft. Hiervoor zal betaald moeten worden en daarom zijn briljanten aanzienlijk duurder dan een ‘gewone’ diamant. Een diamant is echter nog op vele andere manieren te maken dan als een briljant. Er zijn dus nog voldoende middenwegen qua prijs beschikbaar.
Het maken van een briljant
Om een briljant perfect te maken wordt er gebruik gemaakt van een speciale zaag. Deze zaag heeft een bronzen schijf waarop een speciaal laagje diamantpoeder zit. De bronzen schijf draait met een gigantische snelheid rond. Het aantal omwentelingen dat een bronzen schijf maakt varieert van zo’n 5.000 tot 10.000 per minuut. Bij het slijpen wordt er doormiddel van de bronzen schijf eerst een klein ingangetje gemaakt. Vervolgens wordt er wat meetwerk verricht en wordt het vlakje, de facette, gecreëerd. Dit gaat stap voor stap en kost daardoor veel tijd. Daarnaast vergt het veel concentratie. Het maken van een fout kan ervoor zorgen dat de diamant nooit meer een briljant kan worden.
Ook leuk om te lezen…
- Wat is roodgoud?
- Wat is het verschil tussen briljant en diamant?
- Trouwringen, alles wat je moet weten voordat je ze koopt
Vrijblijvend contact
Bent u opzoek naar een nieuw paar trouwringen? En wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!